AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK(19.04.2025)

Özel Hastaneler Yönetmeliğinden sonra tıp merkezi,poliklinik ,müessese (fizik tedavi) ve muayenehanelerin iş ve işlemlerini düzenleyen Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik te yeni hali ile yayımlanmıştır.

Özel Hastaneler Yönetmeli‘ğine paraler şekilde düzenlemeler yapılmıştır.Yönetmelikle ilgili önemli hususlara aşağıda değinilmiştir.

Kapsam

Kapsamda tıp merkezi, poliklinik, fizik tedavi ve rehabilitasyon müessesesi ile muayenehane yer almaktadır.

Sahiplik Şartı

Tıp merkezi, mesleğini serbest icra etme hak ve yetkisi olan tabip veya birden fazla tabip ve diş tabibi ortaklığı veya en az %51 hissesi tabip ve diş tabibi ortaklığı bulunan tüzel kişiler tarafından açılır. Tıp merkezi, ruhsatında yazılı olmak kaydıyla çalışma günlerinde sekiz saatten az olmamak üzere belirlenen sürede hizmet sunabilir. 10 uzman tabip kadrosu ve en az 3000 m² kapalı alana sahip tıp merkezi kesintisiz hizmet sunar.

Poliklinik, mesleğini serbest icra etme hak ve yetkisi olan en az iki tabip tarafından müştereken açılır.

Müessese, mesleğini serbest icra etme hak ve yetkisi olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarınca açılır.

Asgari Tabip Sayıları

Tıp merkezi, en az iki farklı uzmanlık dalında olmak üzere en az beş uzman tabip kadrosuyla açılır ve faaliyette bulunur.

Poliklinik, en az iki, en çok dört tabip kadrosu ile faaliyette bulunur.

Müessesede, yalnızca fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlık dalında asgari bir uzman tabip çalışır.

Taşınma

Sadece il içi taşınmaya müsade edilmiştir.

Poliklinik, en az iki, en çok dört tabip kadrosu ile faaliyette bulunur.

Müessesede, yalnızca fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlık dalında asgari bir uzman tabip çalışır.

Akreditasyon

Özel Hastaneler Yönetmeliği ile benzer şekilde Tıp merkezleri için TÜSKA akreditasyon zorunluluğu getirilmişti.Tıp merkezi ruhsatlandırıldığı tarihten itibaren en geç üç yıl içinde TÜSKA’dan akreditasyon belgesi almak zorundadır. Akreditasyon belgesi alamayan tıp merkezine, hastaların görebileceği şekilde “Bu tıp merkezinin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibareli Ek-16’da belirlenen standartlara uygun bilgilendirme tabelasının asılması zorunludur.

10 Uzman Hekim Kadrosu ve 3000 m2 şartı

Acil ünitesi açmak,muayenehane hekimlerinin hastalarının tedavisini sözleşme yapmak suretiyle tıp merkezinde yapması,Ambulans,Ameliyathane,Cerrahi müdahale birimi eklenmesi

Personel Çalışma Şartları ve Kadro İptali

Sağlık personeli sağlık kuruluşu kadrosunda sözleşme ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak EKİP üzerinden personel çalışma belgesi düzenlenerek çalışır. Personel çalışma belgesi gerektiğinde EKİP üzerinden ibraz ve kontrol edilir.

Planlama kapsamındaki sağlık kuruluşunda çalışan tabip/uzman tabipler ve diş tabipleri, Bakanlığın istihdam planlamaları gereğince, 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesine uygun olmak kaydıyla aynı ilde kadrolu çalıştığı sağlık kuruluşu dışında planlama kapsamındaki bir sağlık kuruluşunda da kadro dışı geçici çalışabilir.

60 yaşını dolduran tabipler ile engellilik oranı en az %60 olan tabipler kadro şartı aranmaksızın 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesine uygun olmak kaydıyla aynı ilde planlama kapsamındaki iki özel sağlık kuruluşunda çalışabilir.

Bakanlık tarafından EKİP sistemine kaydedilen bir uzmanlık dalında iki yıl süre ile kadrolu tabip çalışmaması halinde bu kadro, Bakanlıkça iptal edilir. İki yıllık süre hesabında altı aydan kısa süreli çalışmalar dikkate alınmaz.

Muayenehane tabiplerinin tıp merkezinde hasta tedavisi

Muayenehanesi bulunan tabipler, 1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının tedavisini sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta kadrosu bulunan ve en az 3000 m2 kapalı alan ile 10 uzman tabip kadrosunu haiz tıp merkezinde yapabilir.

Birinci fıkra kapsamındaki tıp merkezi, ilgili uzmanlık dalındaki toplam kadro sayısının üçte birini aşmayacak şekilde tabiple sözleşme yapabilir. Muayenehanesi bulunan 60 yaş üstü tabipler ile engellilik oranı en az %60 olan tabipler, sözleşme yaptığı tıp merkezinin birinde bu kadro sınırlamasına tabi tutulmaz.

Mevcut Tıp Merkezinin Durumu

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat almış tıp merkezleri mevcut halleriyle hizmete devam edecek.

Bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşımayan tıp merkezine yeni ünite, birim ve uzman tabip kadrosu ilavesine izin verilmeyecek

Tıp merkezinin taşınması halinde bu Yönetmelikteki şartlar aranır.

Bu Yönetmelikteki bina ve fiziki şartları sağlayarak ruhsatlandırılan tıp merkezine, kadro sayıları beşe tamamlanmak üzere Bakanlıkça planlama kapsamında uygun görülen uzman tabip kadroları verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir