Aciller Ücretsiz mi?

Eğer bir sosyal güvenceniz var ise kamu kurumları acillerinden herhangi bir ücret ödemeden yararlanmanız mümkündür.Ancak özel sağlık kuruluşlarında durum biraz farklı.

Özel Hastaneye Acile Gittim Para Aldılar

Bu durumu vatandaşlarımız sıkça yaşamakta ve özellikle medya ve dijital ortamdaki yanlış bilgi ve haberler nedeniyle de acillerde almış oldukları hizmetin ücretsiz olması gerektiği konusunda bir algıya kapılmaktalar.Evet maalesef özel sağlık sunucuları acillerinde belli hizmetler dışında aldığız sağlık hizmetlerinin ücretini ödemek durumundasınız.

Yeşil Alan Muayenesi

SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşları acile başvurunuz sonucu yapılan hekim değerlendirmesinde durumunuzu “yeşil alan muayenesi” olarak tanımlar ise aldığınız hizmet bedelini ödemek durumndasınız.Peki nedir bu “yeşil alan muayenesi“.Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT) 2.3 Acil sağlık hizmetleri başlığı altında 1. fıkrada;

Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin Başbakanlık tarafından yayımlanan Başbakanlık genelgeleri ve Kurum mevzuatı doğrultusunda yürüteceklerdir. Acil servise müracaat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri, SUT eki EK-2/B Listesinde 520.021 kodlu “Yeşil alan muayenesi” adı altında yer alan işlem bedeli üzerinden Kurumca karşılanır. Muayene sonucunda acil olduğu tespit edilenler için ise SUT’un 2.2.1.B-2 maddesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki ilgili hükümler uygulanır. Ancak sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve Kuruma acil sağlık hizmeti olarak faturalandırılan hizmetlerin Kurumun inceleme birimlerince yeşil alan muayenesi olarak değerlendirilmesi halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri karşılanmaz.

Bu hüküm kapsamında acilde yapılan işlemler ile ilgili sağlık hizmet sunucusu tarafından fark ücreti alınacaktır.

Peki Özel Sağlık Kuruluşları Hangi Hizmetlerden yada Kişilerden İlave Ücret Alamaz?

Bu konuda yine SUT’a bakmamız gerekiyor.

SUT 1.9.2 – İlave ücret alınmayacak kişiler şu şekilde tanımlanmıştır.

Aşağıda belirtilen kişilerden hiçbir ilave ücret alınamaz.

  • a) 1005 sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden
  • b) 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,
  • c) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,
  • ç) Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar.,
  • d)  5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin onikinci fıkrasında belirtilen kişilerden,
  • e)  5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin onüçüncü ve ondördüncü fıkraları kapsamında genel sağlık sigortalısı (Değişik ibare:RG-4/2/2018-30322)(102) sayılan kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden.

SUT 1.9.3 – İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri şu şekilde tanımlanmıştır.

Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz.Ancak; Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında  öğretim üyesi tarafından verilen 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere; SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki İşitsel implant işlemleri için ilave ücret alınabilir. Ayrıca Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi işlemler için de ilave ücret alınabilir.

  • a)     Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
  • b) Yoğun bakım hizmetleri,
  • c) Yanık tedavisi hizmetleri,
  • ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
  • d) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
  • e) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
  • f)  Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
  • g) Hemodiyaliz tedavileri,
  • ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemler. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
  • h) SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki İşitsel implant işlemlerinden.
  • j) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler,
  • k)Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden.

Yukarıda belirtildiği üzere acil servislerde (özel kurumlar) almış olduğunuz hizmetle ilgili ilave ücret ödeme durumu hizmetin türüne göre değişmektedir.Eğer almış olduğunuz hizmetin acil hal kapsamındaki ücretsiz sunulması gereken hizmetlerden olduğunu düşünüyorsanız buradaki yazımıza bakmak suretiyle fazla ödenen bedeller için iade talebinde bulunabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir