Kamuoyunda tam gün olarak bilinen çeşitli yasal düzenlemelerle kamuda görev yapan memurların başka yerlerde çalışmaları engellenmiş,bu çerçevede hekimlerin bulunduğu kamu kurumu dışında çalışma olanakları ortadan kalkmıştır.Tabi bu süreçte mevzuat değişiklikleri veya Anayasa Mahkemesi kararları çevçevesinde çeşitli istisnalar ve özel durumlar ortaya çıkmıştır.
Tam gün yasaları çerçevesinde yapılan düzenlemeler
Bu konuda ilk düzenleme 5947 Sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gerçekleştirilmiştir.Bu kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36. Maddesi ile 1219 Sayılı Kanunun 12. Maddelerinde yapılan değişikliklerle kamuda görev yapan hekimlerin görev yaptığı kurum dışında çalışmaları ortadan kaldırılmıştır.
Tabi bu düzenlemlerin iptali konusunda Anayasa Mahklemesine açılan davalar sonucu bazı maddeler iptal edilmiştir.Akabinde tam gün ile ilgili 2. yasal düzenleme olan 650 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu,1219 Sayılı Kanun ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunlarında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.Kamuda tam zamanlı çalışma yönünde adımlar atılmıştır.Yapılan bu düzenlemelerin de bazı maddeleri için Anayasa Mahklemesinde davalar açılmış ve iptal kararları verilmiştir.
Tam Günle İlgili 2014 Yılında 6514 Sayılı Yasa İle Yapılan Yasal Düzenlemeler Neler Getirdi?
Son olarak 6514 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen birinci fıkrasının son cümlesi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.”
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“…Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hükmüne tabidir. Ancak bunlardan profesör ve doçent kadrosunda olanlar, her bir anabilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yüzde 50’sini geçmemek, bir yıla kadar kurumsal sözleşme yapılmak ve geliri üniversite döner sermayesi hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılabileceklerin hesabında küsurat dikkate alınmaz ve çalıştırılacak öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek yüzde 50’si uygulama, yüzde 50’si de akademik faaliyetlerinden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenir.”
2547 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 64 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirir; bu süre içinde sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişikleri kesilir.”
Son Durum Nedir ?
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde kamu kurumları ile üniversitelerde görev yapan hekimlerin 657,2547 ve 1219 sayılı yasalar çerçevesinde görevli olduğu kamu kurumu dışında özel sağlık kuruluşlarında (özel hastane,tıp merkezi,muayenehane vb) çalışmaları mümkün değildir.Ancak belli istisnalar mevcuttur.
- İlk olarak 2547 Sayılı Yasa 36. maddesinde yapılan en son düzenlemede “profesör ve doçent kadrosunda olanlar, her bir anabilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yüzde 50’sini geçmemek, bir yıla kadar kurumsal sözleşme yapılmak ve geliri üniversite döner sermayesi hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştırılabilir” hükmü kapasamında profesör ve doçent kadrosunda olan hekimler üniversite ile sözleşme yapılması ile özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmektedirder.
- İkinci husus ise Anayasa Mahkemesi’nin 11/04/2014 tarihli ve 28969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan E.2014/61-K.2014/6 sayılı Kararı ile 6514 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen geçici 64 üncü maddenin ve 19 uncu maddesiyle 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununa eklenen geçici 11 inci maddenin yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.Bunun sonucunda Sağlık Bakanlığınca yayınlanmış olan 2014/8 ve 2014/15 sayılı genelgelerde bu duruma açıklık getirilmiş olup,kanunun yürürlük tarihi olan 18.01.2014 tarihinden önce herhangi bir özel sağlık kuruluşunda yada serbest olarak çalışan hekimlerin mevcut durumlarının devam edeceği ,18.01.2014 tarihinden sonra yeni muayenehane açmalarına veya özel sağlık kuruluşlarında görev yapmalarına imkân bulunmamaktadır.
Yine bu konuda özellikle üniversitelerde görevli öğretim üyelerinin yapmış oldukları başvurular devam etmekte olup,Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2019/448 nolu kararı çerçevesinde büyük çoğunlukla red edilmektedir.

