Diş Muayenehanesi Açılış Şartları

 06.10.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yeni Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Diş Muayenehane Açmak İçin Kaç Hekim Gereklidir?

Muayenehane, bir diş hekimi/uzman tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere şahsı adına açılan, bu Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan sağlık kuruluşudur. Şirket tarafından muayenehane açılamaz.

Her diş hekimi için 8 inci maddede belirtilen şartlarda ayrı muayene odası bulunması kaydıyla aynı dairede birden fazla diş hekimi muayenehane faaliyeti gösterebilir. Bu durumda her bir diş hekimi için ayrı ruhsatname düzenlenir.

Tabipler tabi oldukları yönetmelikte belirtilen şartları sağlamaları ve ayrı muayene odası bulunması kaydıyla diş hekimleri ile aynı dairede muayenehane faaliyeti gösterebilir. Bu durumda diş hekimi ve tabip için kendi mevzuatlarına göre ayrı ayrı ruhsatname düzenlenir.

Diş Muıayenehanesi açılışı için öncelikler ön izin başvurusunda bulunulur.Daha sonra ruhsat için gerekli belgeler hazırlanır ve eksiklik bulunmaması surumunda en son faaliyet izin belgesi düzenlenerek faaliyetine başlar.

Ön İzin Süreci

Diş muayenehanesi açmak için öncelikle Ek-1 de yer alan belgeler ile Sağlık Müdürlüklerine başvurulur.

ÖN İZİN BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) Sağlık kuruluşu açabilecek kişi tarafından verilen sağlık kuruluşunun türü, adı, adresi, diş üniti sayısı, sağlık kuruluşunu açacak kişinin adı soyadı veya ticari unvanını içeren talep dilekçesi,

2) Diş hekimliği diplomasının ve varsa uzmanlık belgesinin onaylı sureti,

3) Müstakil binalarda; sağlık kuruluşunun yerleşiminin gösterildiği arsa bilgilerini içeren anted, 1/500 veya 1/200 ölçekli vaziyet planı, 1/100 veya 1/50 ölçekli tüm kat planları, bir tanesi ameliyathaneden geçen en az iki kesit, tüm cephe görünüşleri, çatı planı ve müellif onaylı tam takım mimari proje (muayenehaneler için tüm kullanım alanlarını gösterir kroki),

4) Müstakil olmayan binalarda sağlık kuruluşunun bulunduğu blok veya kata ait, tüm alanların ne amaçla kullanılacağını gösterir, müellif onaylı 1/100 veya 1/50 ölçekli mimari planları (muayenehaneler için tüm kullanım alanlarını gösterir kroki),

5) Mevcut binalarda, deprem güvenlik raporu ( 06.03.2007 sonrası yapılan binar için istenmeyecektir. ) ve binanın ilgili kısmı için yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına ilişkin olarak ilgili mevzuata göre yetkili mercilerden alınmış olan belge, (Müşterek muayenehane faaliyeti gösterilen mahaller için tek bir hekim tarafından alınması yeterlidir.).

Ruhsat Süreci

Ön izin sonrası ruhsat başvurusu içinEk-2’de yer alan belgeler ile birlikte Müdürlüğe başvurulur.

RUHSAT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) Muayenehane ön izin belgesi,

2) Ön izin sahibine ait vergi levhası,

3) Deprem güvenlik raporu ( 06.03.2007 sonrası yapılan binar için istenmeyecektir. ) ve yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına ilişkin olarak ilgili mevzuata göre yetkili mercilerden alınmış olan belge (Mevcut binalarda kurulacak sağlık kuruluşları için bu belgeler ön izin aşamasında istenir),

4) Sağlık kuruluşunda bulunması zorunlu tıbbi cihaz ve malzemelerin, ön izin sahibi tarafından onaylanmış listesi,

5) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre yapılmış sözleşme,

6) Röntgen cihazlarına ait Nükleer Düzenleme Kurumundan alınmış lisans belgesi.

Faaliyet İzin Belgesi Süreci

Faaliyet izin belgesi başvurusu, ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşları tarafından, Ek-3’te yer alan belgeler ile birlikte Müdürlüğe yapılır.

1) Ruhsat sahibi tarafından verilen sağlık kuruluşunun çalışma saatlerini içeren talep dilekçesi,

2) Sağlık kuruluşunun ruhsatının onaylı bir sureti,

3) Sağlık kuruluşunda çalışacak tüm sağlık çalışanlarının diploması ve varsa uzmanlık belgesi, çalışma gün ve saatlerinin de yer aldığı hizmet sözleşmesi, adli sicil kayıt belgesi ve iki adet vesikalık fotoğrafı,

4) Diş hekimi odası kayıt belgesi,

(2) Başvuru evraklarında eksiklik ya da uygunsuzluk olmaması halinde, Müdürlük tarafından, en geç on beş iş günü içerisinde Ek-7’de yer alan faaliyet izin belgesi, tüm sağlık meslek mensupları adına Ek-8’de yer alan çalışma belgesi ve mesul müdür adına Ek-9’da yer alan mesul müdürlük belgesi düzenlenir.

(3) Faaliyet izin belgesi düzenlenmiş olan sağlık kuruluşu hasta kabul ve tedavisine başlar.

(4) Sağlık kuruluşları için düzenlenen tüm belgelerin ve başvuru dosyasının bir örneği Müdürlükte saklanır. Düzenlenen belgelerin aslı, mesul müdüre veya muayenehane diş hekimine imza karşılığında teslim edilir.

(5) Diş hekimleri için düzenlenen çalışma belgesinin Müdürlük onaylı bir örneğinin muayene odasında hastaların rahatlıkla görebileceği bir yere asılması gerekir.

(6) Ruhsatlandırıldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde faaliyet izin belgesi alarak hasta kabul ve tedavisine başlamayan sağlık kuruluşuna verilen ruhsat hükümsüz hale gelir ve Bakanlıkça geri alınır.

(7) Sağlık kuruluşu tarafından ruhsata esas bina haricinde bir yerde faaliyette bulunulması yasaktır.

(8) Sağlık kuruluşları amacı dışında faaliyet gösteremez. Şirketin faaliyet alanına giren diğer işler sağlık kuruluşu bünyesinde yapılamaz.

Diş Hekimi Muayenehane Standartları

a) En az on iki metrekare büyüklüğünde, hasta mahremiyetinin korunması ve uygun şartlarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemelerin yapıldığı, asgari donanım ve lavabonun olduğu muayene odası bulunur. Muayene odasında en fazla bir adet diş üniti bulundurulabilir.

b) En az on metrekare büyüklüğünde, hasta bekleme salonu bulunur. Bekleme salonu sekreter hizmet alanı olarak da kullanılabilir. Fazladan oluşturulacak her muayene odası için bekleme salonuna beş metrekare ilave edilir.

c) Her bir diş üniti ayrı muayene odasında bulunmak koşuluyla, diş hekimi başına en fazla iki diş üniti bulundurulabilir.

ç) El yıkama bölümü olan ve gerekli hijyen şartlarını sağlayan tuvalet bulunur.

d) Sedasyon veya genel anestezi altında yapılacak tanı ve tedavi işlemleri muayenehanelerde yapılamaz.

Her diş hekimi için bu maddede belirtilen şartlarda ayrı muayene odası bulunması kaydıyla aynı dairede birden fazla diş hekimi müşterek muayenehane faaliyeti gösterebilir. Bu durumda her bir diş hekimi için ayrı ruhsat düzenlenir.

Tabipler veya uzman tabipler tabi oldukları mevzuatta belirtilen şartları sağlamaları ve ayrı muayene odası bulunması kaydıyla diş hekimleri ile aynı dairede müşterek muayenehane faaliyeti gösterebilir. Bu durumda her bir tabip için kendi mevzuatına göre ayrı ruhsat düzenlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir