Muayene Bilgi Yönetim Sistemi Nedir?

Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) Sağlık Bakanlığınca, birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayene, reçete, aşı, izlem vs. sağlık hizmetlerini kayıt altına almak ve takibini yapmak için geliştirilmiştir.

Sisteme toplum sağlığı merkezleri, göçmen sağlığı merkezleri, özel muayenehaneler, özel diş muayenehaneleri, özel ağız diş sağlığı poliklinikleri ve özel ağız diş sağlığı merkezlerinin entegre olması gerekmektedir.

Özel muayenehanesi bulunan hekimler 1219 sayılı “Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun” un 12 inci maddesi kapsamında muayenehanesine başvuran hastaların tedavilerini (tedavi, ameliyat v.b.) özel poliklinik, tıp merkezi veya özel hastanelerde yapabilmekte olup bu kuruluşlarda yapılan işlemlerin ise işlemin yapıldığı kuruluş tarafından kaydedilmesi ve Bakanlığa gönderilmesi gerekmektedir.

Muayene Bilgi Yönetim Sistemi Entegrasyonu Zorunlu mudur?

Sağlık Bakanlığınca 7.7.2020 , 12.3.2021 ve 26.12.2022 tarihli yazılarda ilgili sisteme entegrasyonun zorunlu olduğu belirtilmiştir. Buna dayanak olarak aşağıdaki mevzuat hükümleri gösterilmektedir.

  • Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 27 ‘nci maddesinin sekizinci fıkrası,
  • Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik
  • 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Bilgi Toplama, işleme ve paylaşma yetkisi” başlıklı 378 inci maddesinin birinci fıkrasında “Sağlık hizmeti almak üzere, kamu veya özel sağlık kuruluşları ile sağlık mesleği mensuplarına müracaat edenlerin, sağlık hizmetinin gereği olarak vermek zorunda oldukları veya kendilerine verilen hizmete ilişkin kişisel verileri işlenebilir.” hükmü ve ikinci fıkrasında “Sağlık hizmetinin verilmesi, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmetlerinin planlanması ve maliyetlerin hesaplanması amacıyla Bakanlık, birinci fıkra kapsamında elde edilen verileri alarak işleyebilir

İlgili sisteme entegrasyon ve veri gönderimi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile dağıtımlı olarak gönderilen uygulama yazıları aleyhine açılan davalar neticesinde yürütmeyi durdurma kararları verilmiş, ancak Bakanlık tarafından bu kararlara yapılan itirazlar neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen yürütmeyi durdurma kararları iptal edilmiştir.

Sonuç olarak ilgili sağlık kuruluşlarının Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) sistemine entegre olmaları gerekmektedir.

Sisteme Entegre Olmamanın Yaptırımı var mıdır?

Bakanlıkça dağıtımlı gönderilen yazılarda sisteme entegre olmayanlar hakkında 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun 11’inci maddesi 3. fıkrası hükümleri çerçevesinde işlem yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Ek 11 3. Fıkrası

Bakanlıkça belirlenen kayıtları uygun şekilde tutmayan veya bildirim zorunluluğunu yerine getirmeyen sağlık kurum ve kuruluşları iki defa uyarılır. Uyarıya uymayanlara bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde biri kadar idari para cezası verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir