Bilindiği üzere ülkemizde muhtelif zamanlarda yapılan yasal düzenlemelerle (tam gün yasaları) kamuda görev yapan memurların dolayısıyla üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerinin de başka yerlerde çalışmaları engellenmiş,bu çerçevede hekimlerin bulunduğu kamu kurumu dışında çalışma olanakları ortadan kalkmıştır.
Tabi bu süreçte mevzuat değişiklikleri veya Anayasa Mahkemesi kararları çevçevesinde çeşitli istisnalar ve özel durumlar ortaya çıkmıştır.
Devlet Üniversitelerinde Görev Yapan Öğretim Üyeleri
Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri bakımından tam gün yasası öncesi (18.01.2014 öncesi) herhangi bir sağlık kuruluşundan görev yapan yada serbest muayenehanesi olan hekimler, 6514 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesiyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen geçici 64 üncü maddenin iptal edilmiş olması nedeniyle çalışmakta oldukları kurumlardan ayrılmadıkça aynı şekilde çalışmaya devam edebileceklerdir.Bu husularla ilgili Sağlık Bakanlığınca 2014/8 ve 2014/15 sayılı genelgeler yayımlanmıştır.
Bununla birlikte 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“…Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hükmüne tabidir. Ancak bunlardan profesör ve doçent kadrosunda olanlar, her bir anabilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yüzde 50’sini geçmemek, bir yıla kadar kurumsal sözleşme yapılmak ve geliri üniversite döner sermayesi hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılabileceklerin hesabında küsurat dikkate alınmaz ve çalıştırılacak öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek yüzde 50’si uygulama, yüzde 50’si de akademik faaliyetlerinden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenir.”
Bu durumda devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyesi hekimlerin (sadece prof ve doçent) üniversitedeki görevi yanında özel sağlık kuruluşlarında görev yapmak için ya 18.01.2014 öncesi bir sağlık kuruluşunda görev yapıyor (ayrılmamış olmak şartıyla) yada çalışılmak istenilen özel hastane yada vakıf üniversitesi ile öğretim üyesinin görev yapmakta olduğu devlet üniversitesinin 2547 sayılı yasanın 36. maddesi hükmünce sözleşme yapması gerekmektedir.
Bu husular dışından devlet üniversitesinde görev yapan öğretim üyesi hekimlerin danışmanlık,koordinatörlük vb. şekillerde özel sağlık kuruluşlarında çalışmaları gerek 2547 sayılı yasa gerek 657 sayılı yasa ve Sağlık Bakanlığı mevzuatları açısından mümkün değildir.
Vakıf Üniversitelerinde Görev Yapan Öğretim Üyeleri
2547 sayılı Kanun’un gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerini kapsaması nedeniyle ilgili kanunun 36. maddesinde yer alan hususların vakıf üniversitelerinde görev yapan hekimler içinde bağlayıcı olduğu görülmektedir.Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan Özel Hastaneler Yönetmeliği Ek 5. Maddesi (o) bendinde ” Vakıf üniversitesi kadrosunda bulunan tıp ve diş hekimliği fakülteleri öğretim üyeleri üniversite hastanesi ve işbirliği yapılan özel hastane dışında 1219 Sayılı Kanun’un 12 nci maddesine uygun olmak kaydıyla özel hastanenin boş uzman hekim kadrosunda çalışabilir.” hükmü yer almakta olup,vakıf üniversitelerinin TIP ve DİŞ HEKİMLİĞİ fakültelerinde görev yapan öğretim üyelerinin özel hastanelerin boş kadrolarında (1219 Sayılı Yasa’nın 12. Maddesine uygun olmak şartı ile) görev yapabilecekleri belirtilmiştir.
Bunun yayında vakıf üniversiteleinde görev yapan öğretim üelerinin tıp merkezi,poliklinik ve muayenehanelerde görev yapması ile ilgili tıp merkezi,poliklinik ve muayenehanelerin açılmaları, işleyişi vb konularda düzenlemeleri içeren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelite bu konuda açık bir hüküm bulunmamaktadır.
Son durumda üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerinin belirli şartlarda özel sağlık kuruluşlarında görev yapabilmetedirler ancak özellikle kamu üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerinin 2547 sayılı Kanun’un 36 . maddesi hükmünce özel hastanelerde çalışabilmeleri 6/10/2022 tarihinde Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu Sağlık Bakanlığı onayına sunulmakta olup ,6/10/2022 tarihi itibariyle yapılan başvurulara Bakanlıkça onay verilmemektedir.
Bu konuda Kamuda Görevli Hekimler Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışabilir mi? başlıklı yazıya da göz atabilirsiniz.