Birçoğumuz, Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastaneleri dışında Özel Hastanelerden de hizmet almaktayız.Ancak özel hastaneye ödenen ücretler konusunda birçok vatandaşımız bilgi eksikliği nedeniyle olması gerekenden daha fazla ücret ödemektedir. Bu yazımızda özel hastane ücretleri ile ilgili temel konularda bilgi vereceğiz.
Özel hastanelerden kimler yararlanabilir.
Her vatandaşımız özel hastanelerden hizmet alabilmektedir.Ancak burada önemli nokta hizmet alınan özel hastanenin Sosyal Güvenlik Kurumu veya diğer özel siğorta kurumları ile anlaşmalı olup olmadığı hususudur.Şayet sosyal güvenceniz var ise ve ilgili hastane SGK ile anlaşmalı bir hastane ise bu takdirde ödeyeceğiniz tutar belli limitler dahilinde olacaktır.Eğer siğortanız yoksa yada ilgili hastanenin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu ile anlaşması bulunmuyor ise ,bu durumda almış olduğunuz sağlık hizmet bedelinin tümünü kendiniz karşılamak durumunda olacaksınız.
Sosyal güvencem var ne kadar fark ödemeliyim ?
Bir diğer önemli husus özel hastaneye gittiğinizde ne kadar fark ücreti ödeyeceğiniz.Yukarıda bahsedildiği üzere SGK kapsamında iseniz ve ilgili hastane SGK anlaşmalı ise ödeyeceğiniz tutarlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirtilmiş oranları geçmeyecektir.
Peki ne kadar fark ödemem gerektiği nasıl hesaplayacağım.Bu konuda aslında Sosyal Güvenlik Kurumu siğortalılar için güzel bir uygulama geliştirmiş.
Aşağıda görseli verilmiş alana giriş yaparak hangi hizmet karşılığı ne kadar ek ücret ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Buradaki hesaplama SGK tarafından yayınlanan SUT ‘taki herbir sağlık hizmeti için belirlenmiş puanlar ve bu puanların yine SUT’ta belirlenmiş olan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tuıtarın %200 geçmeyecek şekilde yapılmaktadır.
Örneğin çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine gittiniz.Ne kadar ek ücret ödemeniz gerektiğine bakalım.Görüldüğü üzere SGK bu hizmet için özel hastaneye 46,44 TL ödeme yapmakta olup,sigortalıdan ise en fazla bunun %200 ü olan 92,88 TL ücret alabilmektedir.15 TL muayene katılım payı ise devlete ödenmek üzere ayrıca tahsil edilmektedir.Yani bu işlemde ödeyeceğiniz maximum tutar 92,88 TL + 15 TL katılım payı olmalıdır.

Fazla ücret alındı ne yapmalıyım?
Yukarıdaki görselin altındaki nota dikkaet ederseniz “Alınan ücretin fazla olduğunu düşünüyorsanız fatura,hizmet detayı,rapor vb. belgeler ile İl Müdürlüklerimize (Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine) başvurunuz.” şeklinde bir bilgilendirme yapılmış.Aynen bu şekilde sizde fazla ücret alınması durumunda öncelikle ilgili hastaneden bu ücretin fazla olduğunu ve iade edilmesi gerektiği konusunda talepte bulunun.Eğer olumlu netice alamaz iseniz ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne yazılı talepte bulunun.Yazılı talebiniz SGK il müdürlüklerince değerlendirilerek fazla ücret alınıp alınmadığı bilgisi tarafınıza verilecektir.Fazla ücret alınması durumunda SGK tarafından tarafınıza yazılmış olan resmi yazı ile ilgili özel hastaneye başvuru yaparak ücretinizi alabilirsiniz.Şayet bu şekildede ücret ödemesi yapılmaz ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yaparak ilgili ücretlerin ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Fazla ücret alan özel hastaneye yaptırım uygulanır mı?
SGK ile anlaşma yapılan kurumlar arasındaki sözleşmenin 12.5. maddesinde “SHS’lerce hastadan/hasta yakınından Kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücret alındığının tespit edilmesi halinde her bir hasta için alınan/fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 (beş) katı tutarında ceza koşulu uygulanır. Ancak Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan/fazla alınan ilave ücret bedelinin, cezanın tebliğ tarihinden sonraki 10 uncu iş günü bitimine kadar hastaya/hasta yakınına iadesi durumunda alınan/fazla alınan ilave ücret bedeli kadar ceza koşulu uygulanır ve tespit edilen fiil açıkça belirtilmek üzere SHS’ye tebliğ edilir.“
Görüldüğü üzere fazla alınan ücretle ilgili olarak SGK tarafından alınan fazla ücretin 5 katı tutarında cezai işlem uygulanmaktadır.