Özel Hastaneler,Tıp Merkezlerinde Tadilat İşlemleri

Özellikle özel hastane ve tıp merkezi gibi projelendirilmiş büyük sağlık kuruluşlarında tadilat işlemleri için gerek Sağlık Bakanlığı/Sağlık Müdürlüğü gerekse Belediyeler bakımından çeşitli izinler ve onayların alınması gerekmektedir.

Özel Hastaneler Yönetmeliği 10. madde son fıkrasından “Bakanlıkça ruhsatlandırılmış özel hastanelerde, Bakanlığın veya Müdürlüğün izni alınmak ve binada imar mevzuatına uygun olarak taşıyıcı unsuru etkilemeyen tadilat ve tamirat gibi işlerin yapılması halinde, binanın kullanımına izin verilen toplam brüt alanını değiştirmemek ve gerektiğinde yangın ile deprem yönünden uygunluğunun da sağlanması kaydıyla Belediyeden proje onayı aranmaksızın ruhsata esas son proje üzerinde değişiklik yapılmasına izin verilir.” hükmü yer almaktadır.

Yine Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesi son fıkrasında aynı hüküm yer almaktadır.

Bu hükümlerden anlaşılacağı üzere bu sağlık kuruluşlarından tadilat yapılmadan önce tadilatın niteliğine göre Bakanlık,Müdürlük ve ilgili Belediyeden izinler/onay alınması gerekmektedir.

Buradaki ayrım yapılan tadilatın niteliği ile ilgili olup,eğer taşıyıcı unsurlara yük bindiren yada bina statiğine etkisi olacak bir tadilat söz konusu ise ilgili Belediyeden gerekli izin/onayların alınması gerekmektedir.Bunun dışındaki tadilatlar için Belediye onayı aranmaksızın mevcut en son olaylı proje üzerinden gerekli değişiklikler yapılarak proje onaylanmaktadır.

Tadilat Süreci

Tadilat yapmak isteyen kuruluş öncelikle tadilat yapılcak alanların mevcut ve tadilat sonrası durumları gösterir mimar onaylı projeler ile İlgili İl Sağlık Müdürlüğüne başvurur.

Başvuru sonrası İl Sağlık Müdürlüğü tarafından proje üzerinden (gerekli görülürse yerinde) inceleme yapılarak tadilatın basit mi yoksa kapsamlı mı olduğu tespir edilir.Şayet Belediye onayı aranmasına gerek bulunmaz ve yapılacak olan tadilatın ilgili mevzuatta istenilen asgari fiziki şartları karşıladığı sonucuna varılır ise ilgili kuruluşa tadilat izni verilir.Belediye onayı gerektiren durumlarda (brüt alan artışı,statiği etkiyen işlemler gibi) belediye olayı alınmak şartı ile tadilata izin verilir.

Tadilat işlemlerinin bitiminden ilgili kuruluş İl Müdürlüğüne tadilat işlemlerinin bittiğini ve proje onayı yapılmasını talep eder.Bunun üzerine Müdürlükçe teknik inceleme ekibi oluşturulur ve yerinde inceleme yapılarak tadilat projesi ile mahalin uygunluğu tespit edilerek ekslik bir durum yok ise proje onayı gerçekleştirilmektedir.

İmar Barışı Kapsamında Tadilat

Bilindiği üzere en son İmar Kanunu Geçici 16. maddesinde 31.12.2017 tarihinden önce yapılan yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/10/2018 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31/12/2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir hükmüne istinaden birçok yapı imar barışı kapsamından yapı kayıot belgesi almıştır.Bunlar içerisinde yer alan sağlık kuruluşları için de imar barışının bu kuruluşlarda ne şekilde uygulanacağı hususunda Sağlık Bakanlığından çeşitli talimatlar yayımlanmış,en son Bakanlığın 01.09.2021 tarihli ve Özel Sağlık Kuruluşlarının İmar Barışı Kapsamında Sağlık Bakanlığı Uygulaması konulu yazısı ile imar barışı kapsamında yapılacak olan iş ve işlemler belirlenmiştir.

Bu kapsamda imar barışından yararlanmış olan sağlık kuruluşlarının ilgili yazıda da belirtildiği üzere sadece basit tadilatlarına izin verilkecek olup,esaslı tadilatlar için belediye onayı aranacaktır.

Basit ve esaslı tadilatın tanımı ise Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde tanımlanmıştır.

Basit tamir ve tadilat: Yapılarda esaslı tadilat kapsamında olmayan, taşıyıcı sistemi, bağımsız bölümün dış cephesini, ıslak hacimlerin yerini ve sayısını değiştirmeyen; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı onarımı ve kiremit aktarılması gibi her türlü tamir ve tadil işlemlerini,

Esaslı tadilat: Yapılarda taşıyıcı unsuru etkileyen veya yapı inşaat alanını veya emsale konu alanını veya taban alanını veya bağımsız bölüm sayısını veya ortak alanların veya bağımsız bölümlerin alanını veya kullanım amacını veya ruhsat eki projelerini değiştiren işlemleri (Esaslı tadilat, ruhsata tabidir.),

Sağlık Müdürlükleri yada Sağlık Bakanlığından İzin Alınmadan Tadilat Yapılması

Sağlık Bakanlığı yada ilgili İl Müdürlüğünden izin alınmadan tadilat yapılması durumundan Özel Hastaneler Yönetmeliği 10. madde ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği 11. madde hükümlerine aykırılıktan para cezası ve ilgili eksikliğin giderilmesi için süre verilmektedir.Üçün tespitte ise faaliyet durdurulmaktadır.

Kuruluş Türüİlk Tespitİkinci TespitÜçüncü Tespit
ÖZEL HASTANEBir önceki ay brüt hizmet gelirinin binde 1 para cezası ve eksikliğin giderilmesi için 15 gün süre.Bir önceki ay brüt hizmet gelirinin binde 2 para cezası ve eksikliğin giderilmesi için 15 gün süre.Poliklinik faaliyeti 7 gün süreyle durdurulur.
TIP MERKEZİBir önceki ay brüt hizmet gelirinin binde 1 para cezası ve eksikliğin giderilmesi için 30 gün süre.Bir önceki ay brüt hizmet gelirinin binde 1 para cezası ve eksikliğin giderilmesi için 30 gün süre.faaliyeti 5 gün süreyle durdurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir