Özel Sağlık Kuruluşları Durum Bildirir Rapor Verebilir mi?

Sağlık raporlarının ne şekilde hangi sağlık hizmet sunucularında düzenleneceğinin açıklanması, rapor formatlarının belirlenmesi ve sağlık raporlarına itiraz süreçleri 30.09.2019 tarihli Sağlık Bakanlığı Makam onayı ile yürülüğe konulan Sağlık Raporları Usuül ve Esasları Hakkında Yönerge ile belirlenmiştir.

Bu kapsamda özel sağlık hizmet sunucuları tedavi ettiği hastaların; istirahat/iş göremezlik raporlarını, tedavilerinde kullanılan ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına yönelik sağlık raporları ile sürücü/sürücü adayı sağlık raporlarını düzenleyebilirler.

Sağlık Bakanlığınca izin verilen haller hariç olmak üzere; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özel sağlık hizmet sunucuları; yukarıda belirtilenler dışında durum bildirir raporları düzenleyemezler.

Yukarıda sayılanlar dışında rapor tanzimi için ilgili özel sağlık kuruluşuna Sağlık Bakanlığınca izin verilmiş olması gerekmektedir.Bu iznin verilebilmesi için ise öncelikle özel sağlık hizmet sunucularında İç
Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji
veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Nöroloji veya Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
uzmanlık
dallarının hastane ruhsatında kayıtlı bulunması ve bu branştaki kurul üyesi hekimin de
hastanede tam gün esasına göre çalışması zorunludur.

Yine yukarıda bahsedilmiş olan alanlarda olmak üzere sağlık kurulu raporu verilebilmesi için en az üç ayrı dal uzmanının bulunması ve rapora esas uzmanlık dalındaki hekimin tam zamanlı hastanede görev yapması gerekmektedir.

Özelden Hangi Raporlar Alınabilir?

Yukarıda bahsedildiği üzere özel sağlık kuruluşlarından;

  • İstirahat/işgöremezlik raporları
  • Tedavilerinde kullanılan ilaç,
  • Tıbbi cihaz ve malzeme

raporları alınabilmekte olup bu raporlarından e-rapor üzerinden düzenlenme sorunluluğu bulunmaktadır.Zaten e-rapor işlemleri için Sağlık Bakanlığınca ilgili sağlık kuruluşuna yetki verilmesi gerekmekte olup,genellikle özel sağlık kuruluşlarının bu anlamdaki yetki talepleri Bakanlıkça olumlu bulunmamaktadır.

Ancak bazı özel sağlık hizmet sunucularının mevzuata aykırı şekilde manuel rapor düzenlediği görülmekte olup, manuel düzenlenen bu raporların geçerli kabul edilmesi mümkün değildir.Bu durum birçok vatandaşın resmi işlemler için talep ettiği raporların geçerli kabul edilmemesine neden olmakta,hem madi hemde zaman açısından vatandaşların mağduriyetine neden olmaktdır.

Bu nedenle yukarıda bahsi geçen raporlar dışından özellikle de durum bildirir raporların resmi sağlık kuruluşlarından alınması mağduriyetlerin önlenmesi bakımından önem arz etmektedir.

SGK İle Anlaşması Olmayan Özel Kuruluşlarından Alınan İstirahat Raporları

Gerek kamu görevlileri gerekse sgk kapsamından işçi olarak görev yapan vatandaşların SGK ile anlaşmalı olmayan özel kurumlardan almış oldukları istirahat raparları ,işyerlerince kabul edilmemekte ve çeşitli idari sıkıntılara neden olmaktadır.

Hastalık raporlarının hangi hâllerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından
verileceği, raporların süreleri ile hastalık ve refakat iznine ilişkin usûl ve esaslar Devlet
Memurlarına Verilecek Hastalık Raporlarıile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve
Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge
hükümlerinde düzenlenmiştir.

Her iki mevzuatta da hastalık raporlarının SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi esastır.
SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve
istirahat süresi on günü geçmeyen raporlar, SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu hekim
tarafından
, istirahat süresi on günü aşan raporlar ise SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti
sunucusu sağlık kurulunca
onandığı takdirde geçerli olur.” hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle çalışanların özellikle iş göremezlik raporları ile ilgili sorun yaşamamaları için ilgili raporların ya kamu kurumlarından yada sgk ile sözleşmeli özel kurumlardan alınması gerekmektedir.

Muayenahane,diş hekimi,poliklinik vb SGK anlaşması olmayan kuruluşlarıdan alınan raporlar, işyerleri ve işgöremezlik ücreti bakımından Sosyal Güvenlik Kurumunca kabul edilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir