Prematüre retinopatisi (ROP), prematürelerde görülen retina damarlarının gelişimsel bozukluğuna bağlı olarak gelişen bir göz hastalığıdır. Gebelik haftası, düşük doğum ağırlığı, uygulanan oksijen tedavisinin süresi ve konsantrasyonunun ROP için en iyi bilinen risk faktörü olmasının yanı sıra, prematüre bebeğin ek hastalıklarının, uygulanan tedavilerin ve girişimsel işlemlerin de ROP gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.
ROP hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir.Bu nedenle erken teşhis ve tedavi bu hastalığın önlenmesi bakımından son derece önemlidir.
Bu kapsamda ülkemizde ROP la ilgili tanı konulması ve tanı konulmuş hastaların tedavisi için açılacak merkezlerin planlanması,usul ve esasları ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığınca 2021/2 sayılı Genelge yayımlanmıştır.
ROP Tanı / Tanı ve Tedavi Merkezleri
ROP tanı merkezi: 32 haftadan küçük ve 1500 gr altı doğan tüm bebekler ile 32 haftadan büyük ve 1500 gr üstü doğmasına rağmen kardiyopulmoner destek tedavisi uygulanmış veya bebeği takip eden uzman hekimin ROP gelişimi açısından riskli gördüğü prematüre bebeklerin doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde ROP tarama muayenesinin yapıldığı merkezleri,
ROP tanı ve tedavi merkezi: ROP tanı merkezi faaliyetlerine ilave olarak ROP tanısı alanların tedavilerinin de yapıldığı merkezleri ifade eder.
ROP Merkezlerinin Planlanması
İlgili Genelge kamu,üniversite ve özel sağlık tesisleri bünyesinde planlanacak olan merkezleri kapsamaktadır.
Üçüncü seviye yenidoğan yoğun bakım hizmeti verilen tüm sağlık tesisleri bünyesinde 32 haftadan küçük ve 1500 gr altı doğan tüm bebekler ile 32 haftadan büyük ve 1500 gr üstü doğmasına rağmen kardiyopulmoner destek tedavisi uygulanmış veya bebeği takip eden uzman hekimin ROP gelişimi açısından riskli gördüğü prematüre bebeklerin doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde ROP tarama muayenesinin yapılması zorunludur.
ROP Merkezlerinin Faaliyet İzni
ROP merkezleri, faaliyet izni ile kurulur.
Faaliyet izni için ROP merkezlerine ait başvuru, sağlık tesisi yöneticisi tarafından Ek-1 de yer alan “Faaliyet İzni Başvuru Formu” ile birlikte il sağlık müdürlüğüne yapılır.
Başvuru, il sağlık müdürlüğünce incelenir ve bu Genelgeye göre oluşturulan denetim ekibince yerinde inceleme yapılır.
İl sağlık müdürlüğünün uygun görüşü ile birlikte başvuru dosyası, Sağlık Bakanlığına iletilir.
Başvuru Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunması halinde, faaliyet izin belgesi düzenlenir.