Ülkemizde son yıllarda saç ekimi,botox,dolgu vb. estetik uygulamalar oldukça yaygınlanmış olup birçok merkezde birçok kişi tarafından yapılmaktadır.Ancak maalesef bu uygularmalar çoğu zaman yetkili olmayan sağlık personelince ,hatta sağlık personeli dahi olmayan kişilerce yapılmaktadır.
Toplumumuzda bir kavram kargaşası yaratılmaya çalışılarak ESTETİKÇİ, SAÇ EKİM UZMANI, MEDİKAL ESTETİK UZMANI, FASİYAL PLASTİK CERRAHİ UZMANI, KOZMETİK CERRAH gibi Ülkemizdeki yasa ve mevzuatlarda tanımlanmamış uzmanlık dalları oluşturulmaya çalışılmakta ve bu uygulamaların yetkisiz kişilerce yapılmasına kılıf yaratılmaktadır.
Yukarıda anılan isimlerin hiçbiri Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Tıpta Uzmanlık Kurulu, ve YÖK bünyesinde yer alan uzmanlık isimleri değildir.
Bu uygulamalar neticesinde birçok insan hem maddi anlamda mağdur olmakta hemde bazen geriye dönüşü olmayacak şekilde sağlık sıkıntıları yaşamaktadır.Uygulamanın yetkili kişilerce yapılmamış olması nedeniyle hukuki olarak herhangi bir muhatap bulamamaktadır.
Saç Ekimi Uygulamaları
Saç ekimi uygulaması bilindiği üzere tamamen cerrahi bir uygulama olup ,hekim dışında hiçbir kimse tarafından yapılması mümkün değildir.Hatta sadece hekim olmakta yeterli olmayıp,Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ,Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlar yada medikal estetik sertifikasına sahip HEKİMLER bu uygulamayı yapabilmektedir.
Saç ekimi ilgili hususlar Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 21. maddesinde “Saç ekim bölümü; merkez bünyesinde, asgari 12 metrekare büyüklüğünde, sterilizasyona uygun olacak şekilde zemini ve duvarları düz ve pürüzsüz, ultraviyole oda sterilizasyon sistemi bulunan, havalandırması uygun şartlarda yapılan, içinde bulundurulması gerekli asgari araç gereç ve ekipmanlar bulunan bağımsız bir mekan içinde kurulur.” şeklinde tanımlanmıştı.Ancak ilgili Yönetmelik 15/02/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (b) bendi ile yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte aynı maddenin 4. fıkrasında “Yürürlükten kaldırılan Yönetmelikte sayılan tıbbî işlemlerin tamamı, sertifika veya buna benzer yetki belgesine dayanılarak unvanlarda, “estetik” veya bu anlama gelecek herhangi bir ibare kullanılmaksızın tıp mesleğini icra yetkisi sahasına göre tabip veya uzman tabiplerin tıbbi uygulaması şeklinde yürütülür.” ifadesii yer almıştır.
Bu hususlarda Sağlık Bakanlığınca tüm illere gönderilmiş olan Saç Ekimi Uygulamaları konulu yazıda saç ekimi uygulamalarının Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ,Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlar yada medikal estetik sertifikasına sahip HEKİMLER tarafından,müga yönetmelikte belirtilmiş olan asgari fiziki şartlar ve donanımın sağlanması şartıyla Özel Hastane,Tıp Merkezi ve güzellik merkezlerinden dönüşen Polikliniklerde yapılabileceği ifade edilmiştir.
Hekim Dışı Personel Saç Ekimi Yapabilirmi ?
Günümüzde gerek sosyal medya,gerekse diğer mecralarda saç ekimi veya botox/dolgu uygulamalarının yetkili olmayan sağlık meslek mensubu yada tamamen sağlıkla ilgili hiçbir eğitim almamış yetkisiz kişilerce yapıldığı görülmektedir.Yukarıda da açıklandığı üzere bu işlemler sadece yetkili hemkimlerce yapılabilmekte olup,hemşire,anestezi teknisyeni vb . sağlık meslek mensupları ise sadece hekim nezaretinden uygulamada yer alabilmektedirler.
Ebe,hemşire,att,anestezi tek. vb. meslek mensuplarının bu işlemleri yapma yada bu işlermlerin yapılacağı sağlık kuruşlarını açma / işletme yetkileri bulunmamatadır.
Bu tip uygulama yapanlar hakkında ilgili mevzuat hükümlerince çeşitli müeyyideler uygulanmakta ayrıca 1219 Sayılı Yasaya muhalefetten dolayı adli işlemler başlatılmaktadır.