Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yeni ek ödeme yönetmeliği 12.08.2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.İlk göze çarpan önceden hastaneler ve il sağlık müdürlükleri için ayrı ayrı hazırlanmış olan yönetmelikler kaldırılmış ve ek ödeme usul ve esasları tek yönetmelik haline getirilmiş.
Yeni Yönetmelik Neler Getiriyor?
Yeni düzenleme ile ek ödemeler, sabit ödeme,taban ödeme ve teşfik ek ödemesi şeklinde gruplandırılmış.
Sabit Ödeme : Hekimler için 209 sayılı kanunun ek 3. maddesine göre yapılan ödemeyi,diğer personel içinse aynı kanunun 5. maddesi 2. fıkrada yer alan “Bu fıkra uyarınca personele her ay yapılacak ek ödeme net tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesin uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme net tutarından az olamaz ve bu kapsamda söz konusu ek 9 uncu maddeye göre belirlenen ek ödeme tutarı bu fıkra uyarınca döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeden mahsup edilmek üzere merkezî yönetim bütçesinden karşılanır” hükmünce yapılan ödemeyi ifade eder.
Taban Ödeme : Yeni yönetmelikte ekinden ünvan bazında belirlenmiş ve ek3-A ve Ek-3 B tablolarda yer alan katsayıların en yüksem devlet memuru aylığı (9500*aylık katsayı) ile çarpımı sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.Ancak il sağlık müdürlüklerinde görevli personel için bu tutar birde 0,5 ile 1 arası katsayı ile yeniden çarpılcak.Bu katsayı ile ilgili kriterler henüz belirlenmediği için şimdilik 0,75 katsayısı kullanılacaktır.
Örnekler:

Teşfik Ek Ödemesi : Bu ödeme ise yeni düzenlemede sadece sağlık tesisleri (hastaneler) için öngörülmüş olup eski yönetmelikte performans hesaplaması olarak geçmekteydi.Bu tutar için öncelikle her branş ,klinik,mesai içi,mesai dışı çalışmalar,eğitim araştırma hastaneleri olan olmayan tesisler için farklı hesaplama yönetemlerine göre hesap edilen ham puanların bulunması gerekiyor.
Bulunan ham puan ile yönetmelikte ifade edilen Hizmet verimlilik katsayısı x Hizmet alanı kadro unvan katsayısı x Bireysel hedef katsayısı çarpımı sonucu hizmet puanı ortaya çıkmakta.
Son olarak ta bu hizmet puanına bilimsel çalışma destek puanı ve ek puanın eklenmesi sonucu net teşfik puanı bulunmuş oluyor.
Buradaki hesaplamalar her sağlık tesisi için farklı katsayıların uylanacak olması nedeniyle tutarların farklılık göstereceğinden, genel hesaplamadan bahsedilmiştir.
Hesaplamalar Sağlık Tesileri (hastaneler) ve il sağlık müdürlükleri bakımından farklılık arz etmektedir.
Hastaneler tarafında sabit ödeme,taban ödeme, eskiden olduğu gibi performansa dayalı ek ödeme hesaplanmakta (yeni adı teşfik ek ödemesi) hesaplanmakta ve bu üçünün toplamı tavan ek ödeme tutarını geçmemektedir.
Sağlık Müdürlükleri tarafından ise ödemeler artık sabitlenmiş diyebiliriz.Çünkü Sağlık Müdürlüklerinde çalışan personel için artık sadece sabit ödeme ve taban ödemesi yapılcak olup bunlarda vergi dilimlerinden kaynaklı değişiklikler dışında herhengi bir değişiklik olmayacaktır.
Son Değerlendirme
Yeni düzenleme ile ne düzeyde iyileştirmeler yapıldığı, kurumlarca ağustos ayında ödenecek olan ek ödemelerin bordrolarının oluşturulması ile daha net ortaya çıkacaktır.Ancak kabaca bakarsak özellikle hastaneler tarafında hekimler bazında bir iyileştirmenin yapıldığı görülmekte,ancak sağlık müdürlükleri tarafında bir sağlık personeli için 600 tl ,bir memur için 300 tl günümüz şartlarında ne kadar bir iyileştirmedir bilemiyorum.