Sağlık kabini açılış işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılmış olan 2023/7 sayılı genelge ile yapılmakta olup, 1997/3 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Kimler Sağlık Kabini Açabilir ?
İlgili Genelgede, sağlık kabinlerinin ebe,hemşire,sağlık memuru (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar) tarafından mesleklerini serbest olarak icra etmek üzere açılabileceği ifade edilmiştir.Sağlık kabini açma yetkisine sahip sağlık personeli ister tek başına isterse aynı yetkiye sahip meslektaşlarıyla birlikte sağlık kabini açabilmektedir.Bunun dışındaki pesonellerin sağlık kabini açması münkün değildir.Sağlık kabininde ,sağlık kabini açan personel dışında (bireysel yada ortak) sağlık personeli olsa bile çalışmaları mümkün değildir.
Sağlık Kabini Nasıl Açılır?
İlgili genelde sağlık kabini açmak isteyen meslek mensuplarının aşağıdaki belgeler ile sağlık müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.
- Sağlık kabini açma hak ve yetkisine sahip kişinin dilekçesi,
- Sağlık kabini açmak isteyen kişinin Sağlık Müdürlüğü onaylı diploma örneği (ebelik, hemşirelik veya sağlık memurluğu alanındaki eğitime ait),
- T.C. kimlik numarası beyanı
- Adli sicil beyanı
- 4 adet vesikalık fotoğraf
- İkametkah belgesi
- İlgili merciden alınmış sağlık kabini adresini belirtir yazı
- Sağlık kabini Müdürlük onaylı krokisi
- Sağlık kabininde bulundurulacak tıbbi malzeme listesi (Genelge ek 4)
- Sağlık kabininde sunulabilecek tıbbi hizmetler listesi (Genelge ek 5),
- Sağlık kabininde sadece acil durumlarda kullanılabilecek ilaçlar listesi (Genelge ek 6),
- Binanın yapı kullanım izin belgesi aslı yada Müdürlük onaylı sureti
- Vergi levhası
- Tıbbi atık sözleşmesi
- Ortaklık halinde açılacak sağlık kabinleri için sağlık kabininin bütün ortaklarını gösteren Ticaret Sicili Gazetesi ile bütün ortakların ebe,hemşire ve sağlık memuru (toplum sağlığı bölümünden mezun) olduğunu gösterir belgeler,
- Ortaklık halinde açılacak sağlık kabinleri için bütün ortakların imzasını içeren ve hangi ortağın sağlık kabininin mesul müdürü olacağının beyan edildiği dilekçe.
- Her ortak için imza sirküsü ,ortaklık sözleşmesi
- Müdürlük ihtiyaç duyulması halinde ek belge talep edeblir.
Sağlık Kabini Standartları
- Tıbbi işlem odası : İçerisinde lavabo bulunan yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan en az 10 m2 büyüklüğünde ve hasta mahremiyetinin sağlandığı alandır.
- Hasta bekleme bölümü : Tıbbi işlem odası dışında en az 8m2 büyüklüğündeki alan.
- Arşiv: Sağlık kayıtlarının ve ilgili evrakların tutulacağı bir bölüm.
- Aydınlatma ve ısıtma:Bütün alanlar uygun bir şekilde havalandırılır ve aydınlatılır.Uygun enerji kaynakları ile ısıtma ve soğutma yapılır.
- Doğrudan güneş ışığı almayan bordrum katlarda kabin açılamaz.
- Denetimlerde gösterilemeyecek oda,dolap,bölüm vb kapalı alan yer alamaz.
- Yangına karşı tedbirlerin alındığına dair yetkili merciden belge alınır.
- Kabin içinde başka amaca yönelik işyeri bulunamaz veya bir kısmı kiraya verilemez.
Sağlık Kabinlerinin İşleyişi
- Açılması uygun görülen sağlık kabini için “Sağlık Kabini İşletme Uygunluk Belgesi (Genel ek 1)” ,mesul müdür için “Mesul Müdürlük Belgesi (Genel ek 2)” ve her bi ortak adına (ortaklık var ise) “Sağlık Kabini Çalışma Uygunluk Belgesi” düzenlenir.
- Yetkili sağlık pesoneli birden fazla sağlık kabini açamaz.Başka işyerleri açmak suretiyle çalışamaz.
- Hekim tarafından tanımlanmamış uygulamalar ile yetki dışındaki işlemler yapılamaz.
- Evde bakım evde sağlık hizmeti sunulamaz.
- Yapılan işlemlerin kayıt edildiği protokol defteri bulunmalı ve adli olayla en yakın kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir.
- Taşınma durumunda açılış işlemleri geçerlidir.
- Mevcut ortaklar dışında devir yapılamaz.
- Kapanma durumunda arşiv ve belgeler il sağlık müdürlüğüne teslim edilecek işletme uygunluk belgesi iptal edilir.
- Hizmetler mesul müdür sorumluluğunda (Genelgede belirtilmiştir.) yerine getirilir.
- Görevli personel 1 yıl içinde 30 (otuz) gün izin kullanabilir.İl sağlık müdürlüğüne bildirimde bulunmak kaydıyla izin süresince faaliyeti geçici olarak durdurulur.Ortak olarak açılmışsa en az bir ortağın bulunması durumunda faaliyete devam eder.
- Çalışma saatleri 07:00-22:00 arasında olmalı ve il sağlık müdürlüğüne bildirilmelir.
Denetim ve İdari Yaptırım
Şikayet ihbar ve olağan dışı denetimler hariç en az yılda 1 defa denetim yapılır.Aykırılık durumunda Sağlık Hizmeleri Temel Kanunu ek 11. madde hükümleri ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri hakkındaki mevzuat hükülerine tabidir.
Tabela ve basılı materyallerinde kabin adı dışında bir isim kullanılamaz
Devlet Memuru Sağlık Personeli Sağlık Kabini Açabilir mi?
Bahse konu genelgede, kamu personeli ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar) sağlık kabini açabileceğine dair hususlar yer almakla birlikte,yukarıda da bahsedildiği ücere genelgenin yayım tarihi 1997 olması ve genelgenin yayım tarihinden sonra çıkan tam gün yasaları ile yapılan düzenlemeler sonucu kamu görevlisi sağlık personelinin kamu görevi ile birlikte sağlık kabini açması mümkün değildir.
Hekimler Sağlık Kabini Açabilir mi?
Sağlık kabinlerinin yukarıda zikredilen sağlık meslek mensupları tarafından açılması gerekir.Hekimlerin sağlık kabini açmaları münkün olmayıp, muayenehane,poliklinik,tıp merkezi,özel hastane gibi birçok sağlık kuruluşu açma yetklileri bulunmaktadır.Zaten sağlık kabinlerinde verilecek sağlık hizmetleri hekim yetkisinde verilecek sağlık hizmetlerinde değildir.Dolayısıyla hekimlerin sağlık kabini açması yada işletmesi çok mantıklı bir durum değildir.
Sağlık Kabinlerinde Hangi Hizmetler Sunulabilir?
Sağlık kabinlerinde, sağlık kabini sahibi veya sahiplerince hekim tarafından tanımlanmamış uygulamalar ile ebe, hemşire ve sağlık memurlarının (toplum sağlığı bölümünden mezun olanların) meslek kanunlarında belirtilmiş olan yetkilerin dışında uygulamalarda bulunulamaz. Sağlık kabinlerinde sunulabilecek hizmetler Ek-5’te yer alan listede belirtilmiştir.
Sağlık kabinlerinde başvuru sırasında beyan edilen tıbbi malzemenin haricinde başkaca tıbbi malzeme bulundurulamaz. Sağlık kabinlerinde verileceği başvuru sırasında beyan edilen hizmetlerin dışında başkaca bir hizmet sunulamaz.Her iki hususta bir değişiklik ihtiyacı ortaya çıktığında bunun söz konusu sağlık kabini sahibi veya sahipleri tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmesi ve izin alınması zorunludur. Sağlık kabinlerinde bulundurulabilecek tıbbi malzemeler Ek-4’de ve sunulabilecek hizmetler Ek-5’de yer alan Liste’de belirtilmiştir.Acil durumlarda kullanılcak ilaçlar ek-6 da belirtilmiştir.


